5 elemente esențiale ale branding-ului vizual
Cu toții am auzit că prima impresie contează. La fel cum vrei să faci o primă impresie bună la un interviu sau la o întâlnire, afacerea ta trebuie să facă o primă impresie bună clienților tăi.
Elementele vizuale ale brandingului sunt baza crucială a dezvoltării fiecărui brand. Oricât de grozav ai spune povestea brandului tau dacă vizualul nu este atractiv, nu ai reușit să atragi atenția. Odată cu dezvoltarea poveștii brandului, a mesajului de bază, a personalității și multe altele, ar trebui să aveți întotdeauna elemente vizuale clare și solide de branding.
Lumea marketingului și lumea digitală sunt mult mai concentrate vizual acum decât oricând.
Este mai ușor să consumi informații și să generezi emoții prin imagini decât prin cuvinte. Prin urmare, elementele vizuale ale brandingului sunt una dintre cele mai eficiente modalități de a capta atenția utilizatorilor și de a crește gradul de conștientizare.
Aici exista cinci elemente vizuale cheie care trebuie să lucreze împreună pentru a crea „limbajul” vizual coeziv.
Un logo grozav care poate fi folosit pe produse, in mediul online, în materiale tipărite și multe altele, este esențial pentru orice afacere, indiferent de industrie.
Siglele sunt, în general, primul lucru pe care consumatorii îl asociază cu o companie și îi pot ajuta să decidă dacă să cumpere sau nu un produs.
Folosesiți-l peste tot! El evocă o emoție, spune publicului tău cine ești și te menține în atenția lor.
Cu toate acestea, logo-ul nu este o identitate vizuală. Este o fundație, doar începutul identității tale vizuale.
- Paleta de culori
Când te uiți la brandurile de renume modial, poți vedea că toate folosesc scheme de culori consistente și precise.
Roșul și galbenul sunt întotdeauna legate de McDonald’s. Acei giganti rămân mereu fideli paletei lor de culori în imagini și design grafic. Culorile ajută la crearea unei stări de spirit pentru întregul brand și îl face mult mai recunoscut. Acest element de branding, realizat bine, îi va face pe clienți să se gândească instantaneu la brandul dvs. odată ce văd o anumită culoare.
Atunci când alegeți paleta de culori, gândiți-vă cu atenție ce emoții doriți să evocați, cărui public vă adresați și la toate nevoile dvs.: website și prezența online pe Social media; comunicații corporative, angajați și investitori; rapoarte, broșuri, instrumente de vânzare și prezentări, precum și materiale tipărite.
- Fonturile
Fontul este unul dintre acele elemente de branding de care uiți, până când realizezi cât de important este.
La fel ca și culoarea, fonturile pot declanșa diferite emoții.
Fonturile serif stabilesc un sentiment de încredere, respect și formalitate. Vedem o mulțime de utilizari a fonturilor serif în firmele de avocatură, companiile de asigurări și agențiile guvernamentale.
Exemple de fonturi serif: Times New Roman, Garamond, Gazpacho, Restora etc.
Fonturile sans serif evocă un sentiment de inovație, îndrăzneț și modern. Brandurile de modă și start-up-urile folosesc de obicei fonturi sans-serif.
Exemple de fonturi sans serif: Helvetica, Proxima Nova, Futura, Garet etc.
Fonturile script oferă brandurilor un aspect „special” pentru a face modelele mai elegante, capricioase sau creative. Aceste fonturi funcționează grozav pentru brandurile alimentare, pentru copii și fashion.
Exemple de fonturi script: Broadley, Monarda, Palmer Lake, Billie Sight etc.
De obicei, folosim 3 fonturi care funcționează bine împreună (pentru antet și apoi pentru orice text pe care îl aveți) și vor fi utilizate consecvent: regulat, puternic și italic (regular, bold și italic).
- Estetica – Imaginile
După ce te-ai hotărât asupra logo-ului, culorilor și fonturilor pe care vreți să le folosesiți pentru a vă reprezenta brandul, trebuie să vă dați seama ce tip de imagini veți folosi pentru marketing. Doriți să utilizezi grafică, fotografii sau videoclipuri? Se recomandă utilizarea unei combinații a tuturor celor trei pentru a transmite diferite tipuri de informații.
Atunci când creați postări și reclame pentru platformele sociale, este important să oferiți elemente vizuale care să atragă atenția și să îi facă pe oameni să se oprească în timp ce derulează conținutul. Utilizarea fotografiilor și a graficelor ajută la optimizarea primei impresii pe care publicul tău o are despre brandul dumneavoastră.
Imaginile pot transmite stilul de viață care vine împreună cu utilizarea unui produs. De asemenea, poate ajuta la vizarea pieței potrivite pentru un produs, arătând vizual consumatorilor că produsul se potrivește perfect pentru stilul de viață și interesele lor.
Cheia pentru a alege imagini bune este să vă cunoașteți piața țintă și să alegeți imagini care vor rezona cu ele – apoi utilizați în mod constant imagini similare.
- Elemente grafice
Ca orice altceva, consecvența în imagini și grafica este cheia. Folosiți același stil în toate ilustrațiile, iar elementele grafice, cum ar fi modelele sau texturile, ar trebui să respecte regulile privind folosirea lor. Aici vă va ajuta un manual de brand realizat de către un designer.
Utilizați diagrame pentru a vizualiza datele. De exemplu, utilizați o diagramă cu linii, o diagramă cu zone sau o diagramă cu bare atunci când afișați tendințele de schimbare în timp. Utilizați o diagramă piramidală atunci când descrieți o structură ierarhică, precum și cantitatea sau dimensiunea. Utilizați hărți atunci când ilustrați o distribuție spațială sau geografică a datelor. Ultimul și probabil cel mai des folosit, utilizați o diagramă circulară, o matrice de pictograme sau o diagramă cu bare stivuite atunci când descrieți distribuția.
În rezumat, folosim brandingul vizual pentru a convinge și a atrage publicul nostru, pentru a crește retenția informațiilor, a prelungi durata de atenție a audienței și pentru a transmite un mesaj clar și un îndemn la acțiune.
Acestea sunt lucrurile de care fiecare brand are absolută nevoie. Desigur, ar putea exista și alte elemente esențiale de identitate a brandului, în funcție de natura exactă a afacerii dvs. În orice caz, asigurați-vă că acoperiți cel puțin aceste cinci elemente cu designerii dvs. atunci când vă dezvoltați identitatea vizuală a brandului.
Contact: office@brandingaltfel.ro